فاضلاب
فعالیت خانجات متالوژی مثل : عمل منزل های ذوب آهن که از آب برای سا ختن ذغال کک استفاده می کنند ، بسیار اسیدی بوده ومواد سمّی فراوانی مانند : فنل ، سیا نوژن ، سرباره ، کک و جامدات مضاعف ریز محلول در خویش را وارد منا بع آبیرنگ کرده ،باعث تغیرات و مرگ ومیر ماهیان می شوند .
بطور
کلی کلّیه فاضلاب های صنعتی کارخانجات که از شیوه های زیاد وارد محیطهای آبیرنگ می شوند، در تراز اولیه منجر به تغیرات ،در پارا مترهای فیزیکوشیمیا ی آب گردیده باعث بروز خلل ها عدیدهایمی شوند .
دسته های گوناگون آبزیان وماهی ها ،دامنه های محدودی از این تغیرات را می توا نند تحمّل نما یند .
همینطور برای رویش وحفظ تندستی خویش به حد معینی از پارامتر هاِی مانند : پی .اچ جایگاه حرارت اکسیژن – مشقت و . . . . . نیاز دارند .
از بین این دست اندرکاران محیطی ، جایگاه حرارت اب و دامنه تغیرا ت آن مهم ترین نقش را در زندگی آبزیا ن داراست . بدلیل آنکه تمام کار های فیز یولوژیکی ماهیان ، اعم از تغذ یه ،رشد، انتشار ومقاومت در برابر بیماریها متأثر از آن می باشد . سازه بر این جایگاه حرارت آب از حیث کمّی وکیفی ، می بایست در دامنه مناسب ومورد نیاز آبزیان باشد .
بخش اعظم
کارخانجات مانند: کارخانه های ساخت انرژی الکتریکی ، از آب برای سرد کردن تأ سیسات خود به کار گیری می نمایند ،که فاضلاب این گونه کارخانجات دارای آبهای با سکو حرارت بالا میباشند . که افزایش سکو حرارت خویش نوعی آلودگی به حساب میآید .
چون این گونه فاضلابهای گرم وقتی وارد منا بع آبی میشوند ،باعث گرم شدن آبهای مسیر و خود آن منبع آبی میشوند .
این گرما سبب کاهش وزن مخصوص و ویسکوزیته آب میگردد، در نتیجه ظرفییت حمل اکسیژنی آن کاهش می یابد . یعنی آب زودتر به وضعیت اشباع رسیده و اکسیژن کمتری را برای رسیدن به حد اشباع قبول میکند . همینطور نسبت رسوب شدن در این جور آبها به شدّت ارتقاء می یابد ، تبخیر هم پرسرعت گردیده ،شوری افزایش پیدا می نماید . در این موقعیت عمده ماهیها وآبزیان در برابر این تغیرات درصورتیکه هم جزیء باشد ، برخورد نشان عرضه میکنند . به عبارت دیگر در حالتی که این تغیرات قلیل اما دایمی باشد ، می تواند فون وفلور حیطه را تغیر دهد .
با توجّه به این که عمده آبزیان در منابع آبی با یک درجه حرارت معین ومخصوص به خودشان پرورش و تولید نظیر میکنند، در اثر این تغیرات ، ماهیها یا این که جلوتر از حد معمول تخم ریزی میکنند ، یا اینکه هیچوقت تخم ریزی نخواهند کرد .
از طرف دیگر لاروهای که زودتر بدنیا آمدند ،غذا بدست نیاورده ازبین خواهند رفف بدین ترتیب دراین شرا یط تعادل زندگی آبزیان به نیز خورده و پوشش آب به وسیله اجتماعات آبزی به کلی دگرگون میگردد . برخی آبزیان نظیر ماهیان سردآبیهم خیلی پر سرعت خیس به تراز مرگ ومیرمی رسند .
بدین ترتیب اکثر پس آبهای کارخانجات سبب می شوند که اجتماعات آبزی تغیر کرده ومواد غذای آب تغیرکند اکثر آنان سبب می شوند که اجتماعات آبزی تغیر کنند ومواد غذای آب تغیر کند .
گاهی وقت ها این تغیرات در دریا ودریاچه ها فراتر می شوند . یعنی سبب ساز تغیرات ساختمانی آب آنها می گردند .
بطوری که در این گونه آبها با شدّت به چنگ آوردن رسوب گذاری آلگها، مواد آلی ومعدنی رسوب پیدا می نمایند که تجزیه بی نقص آنها در کف باعث مسطح تر شدن بستر آن ها می شوند .در اثر این فرآیند رسوب گذاری لاروها وتخم آبزیان نابود می گردند . همچنین در بعضا از نقاط ارتفاع آب کاهش یافته وماهیان دیگر قوی نخواهند بود که در آنجا به زیست خود ادامه دهند .
پرورش گیاهان باتلاقی افزایش پیدا می نماید و بتدریج کل دریاچه به زمین باتلاقی مبدل میگردد . بنا براین درصورتیکه از این تغیرات جلو گیر نشود .یعنی رسوبات از کف بیرون نشوند ،محیط آبی به مرداب باتلاقی مبدل خواهد شد . فات وتأثیر آلودگی آنها اثرات آلودگی برخی ازفات ( ناشی از حمل آنان درپس آبها ی صنعتی ) نظیر : مس ،سرب وجیوه شناخته شده میباشد . ولی اثرات بعضی از فات دیگر مانند: کرم ، کادمیم ، کبالت ،نیکل ، تماما مشحص نمی باشد . به این ترتیب وجود برخی از این مواد در گوشت ماهیها ،صدفها وغیره بعد از آن از مصرف آن توسط آدم ،ایجاد ناراحتیهای زیاد شدیدی می کند که می بایست از ورود این دسته آبهای صنعتی آلوده به محیطزیست آبزیان خودداری شود .
ماهی ها این فات را یا از نحوه برانشی ها جذب کرده ویا از شیوه تغذیه کردن وارد بدن خود میکنند .
بعضی از این مواد مثل متیل جیوه دربدن ماهیها آن گاه از تجمع ذخیره می شوند . مثلا مدل ماهی پیکرل حدود پنج جزو در میلیون (۵ppm ) جیوه وترکیبات آن را در خویش جمع و ذخیره می نماید . مصرف این دسته ماهیان توسط آدم ، به مرور بازه سبب کوری ، کرولالی و در آخر مرگ می شود .
ترکیبات سرب در آب از روش زئو پلانکتون ها جذب وسپس وارد زنجیرهء غذای آبزیان می شوند که به نوبهء خویش سمّی وبرای ماهیها ساخت نقص می کند ودر انسان سیستم عصبی را مختل و ماهیچهها را شل می کند .مس وترکیبات آن در ماهیها وصدفها ، باعث سبز یا آبی شدن آنان می شوند . اندازه یک میکروگرم این ترکیبات برای آبزیان مرگ آور می باشد ودر غایت در انسان سبب ساز پیدایش مشکلها دوچندان می گردند .
●
نتیجه گیری باتوجه به مطالب گفته شده در زمینه آثار مخرّب پس آبهای صنعتی ،که عمده آن ها آلودگی حرارتی تولید می نمایند . بایستی گذشته از ورود انها به اکو سیستمها ی مختلف آبی رنگ وایجاد هر دسته تغیرات ، از روش متدهای گو ناگون تصفیهء آب ( مهم ترین آنها تصفیه های بیو لوژیکی ) پاکسازی نخستین گردند .
درباره این سایت